Ben Sims

In memoriam: Ben Sims


Onze soulman Benjamin Sims is zondag 6 maart 2022 overleden. We gaan deze authentieke en charismatische man enorm missen. Zijn aandeel in Soulmachine was onnavolgbaar en dat zal in ons hart ook voor altijd zo blijven. Bedankt voor alles vriend! ❤

"Music is the lifes blood for peace and love. Let it flow"

Ben Sims is geboren in Alabama (US.) Hij groeide op in een muzikaal gezin en begon op 6-jarige leeftijd met zingen in kerken. Ben zong in een kleine zanggroep genaamd "The 105's", vernoemd naar de straat waar hij woonde, en nam het regelmatig op tegen andere groepen in zangwedstrijden. Een aantal van die zanggroepen zijn zelfs bekend geworden, waaronder The Supremes, The Temptations, Smokey Robinson en Sam Cooke. Zijn professionele zangcarriere begon in 1964 in San Francisco met de groep "The Persidioes". Met deze groep trad hij regelmatig op in het fameuze Fillmore West voor een publiek, onder wie vaak bekende artiesten als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Tower of Power en Richie Havens. Hun backup band in die tijd heette Sly and the Family Stone, een band die net was opgestart. Sly was in die tijd nog disc jockey.

Enkele jaren later trad Ben in dienst bij de US Air Force en ging naar Vietnam. Daar sloot hij zich aan bij "Tops in Blue" (TIB). TIB bestond uit de beste musici binnen de US Air Force en het was Ben's taak om de troepen te vermaken als leadvocalist in deze 7-koppige zanggroep. In 1975 verliet hij de strijdkrachten, verhuisde naar Duitsland en richtte de 16-koppige band "Pain, Passion & Surrender" op, waarmee hij diverse muziekstijlen speelde, waaronder blues, soul, funk, pop en jazz. Halverwege de jaren '80 stopte Ben met muziek, om zich volledig te kunnen wijden aan zijn gezin. Inmiddels is hij weer volop actief in de muziek en treedt regelmatig op met diverse bands, waaronder Soulmachine.