Hans Huter

Hans Huter - Basgitaar


"Zonder bas geen groove"

Hans is in 2021 toegetreden als bassist bij Soulmachine. Hij speelt meer dan 25 jaar basgitaar en is thuis in vele stijlen muziek, waaronder Soul, Funk, Blues en Rock. Vanaf de jaren '90 speelde hij in veel verschillende bands, waaronder 'Seven Souls' samen met Rini en Wim en afgelopen jaren in de RockAfellas.

Begin 2000 hing hij z'n bas aan de wilgen, maar na een lange pauze raakte hij opnieuw enthousiast voor de basgitaar en is hij meer gaan spelen dan ooit. Als autodidact heeft hij veel geleerd van het op gehoor uitzoeken van de baslijnen van grootmeesters als James Jamerson, Larry Graham, Nathan Watts en vele anderen. Die inspiratie en ervaring komt goed van pas in de muziek van Soulmachine.

"Zonder bas geen groove, zo simpel is het. Als bassist sta je vaak op de achtergrond, maar ben je met de ritmesectie de drijvende kracht achter de groove. Je moet precies aanvoelen wanneer je strak "in the pocket" moet spelen, wanneer je lekker kan stuwen of juist een rustig fundament moet neerleggen voor anderen om op te kunnen soleren. Dat maakt het zo leuk."

Foto: Danique Bouw